top of page

Erosie

"Waarom zijn light dranken en sportdranken ook slecht voor de tanden?"

"Wat zijn die tanderosies waar de tandarts het over heeft ?"

Frisdranken en fruitsappen bevatten meestal veel suikers. Dat deze niet goed zijn voor de tanden is algemeen geweten ( en vaak doelbewust vergeten….). Light frisdranken daarentegen bevatten veel minder tot geen suikers, dus als het op cariës aankomt zijn deze minder schadelijk voor de tanden.

 

Jammer genoeg zijn deze light-frisdranken, net als fruitsappen en energie-  en sportdranken, erg zuur. Hoe iets smaakt zegt weinig over of iets zuur is of niet. Suiker, zoet-en smaakstoffen maskeren de zuren namelijk. Dit zuur zorgt ervoor dat tandglazuur begint  te verweken en op te lossen. Dit proces is onomkeerbaar, dus verloren glazuur komt niet meer terug!

 

In een beginstadium merk je weinig van tanderosie. Pas in een later stadium wordt het  glazuur  van uw tanden en kiezen dunner wat gevoeligheid kan veroorzaken. Maar ook het uiterlijk van uw gebit verandert : tanden worden geler en fronttanden kunnen ook kleiner worden. In de knobbels van de kiezen kunnen uithollingen ontstaan (vaak al in het melkgebit) en de binnenzijde van de bovenste fronttanden slijt ook zeer snel weg.

De zuurtegraad van vloeistoffen wordt uitgedrukt in pH waarbij een pH van 7 een neutrale oplossing zoals water is en hoe lager het cijfer hoe meer zuur de vloeistof is. Hoe zuurder de drank, hoe erosiever voor het gebit. Men stelt dat dranken met een pH lager dan 4 uw glazuur aantasten.

(figuren erosies van matige tot extreme vormen)

zuurtegraad.jpg

Wat kunnen we doen om deze erosies te vermijden:

 

1.

Vermijd zoveel mogelijk zure dranken en vervang ze door water.

3.

Poets uw tanden niet direct na het drinken van zure dranken maar wacht ongeveer één uur anders is er een kans dat U het aangetaste glazuur wegpoetst.

2.

Als je dan toch zure dranken drinkt, hou deze dan zo kort mogelijk in de mond (niet rondspoelen) en drink met een rietje.

4.

Nuttig voor het naar bed gaan geen zure consumpties meer zodat het zuur niet de ganse nacht kan inwerken op je tanden.

bottom of page